BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Angajaţii CFF TISMANA

Personalul calificat şi cursurile de perfecţionare

 

Între anii 1951-1955, Mişu Slivilescu şi Mitică Drumen sunt primii care se califică

 în meseria de mecanic de locomotivă prin cursurile şcolii medii de la Cluj

       

          În privinţa angajaţilor, CFF Tismana a avut de-a lungul timpului personal bine calificat. În primii ani după înfiinţarea întreprinderilor Cloşani, tinerii erau calificaţi într-o meserie mai întâi prin ucenicie, apoi efectuau un stagiu de câţiva ani în meseria învăţată după care erau trimişi la cursuri de calificare. Privind retrospectiv traseul celor mai vechi angajaţi ai CFF Tismana, observăm că aceştia acumulează mulţi ani de învăţătură:

-          7 ani de şcoală elementară (echivalent gimnaziu)

-          4 ani de ucenicie (echivalent şcoală profesională)

-          4 ani de calificare în meserie (echivalent colegiu sau facultate tehnică)

-          3-4 ani diverse cursuri de calificare-specializare.

Aproape 20 de ani de învăţătură pentru a conduce în final, toate tipurile de locomotive ale CFF Tismana. Să detaliem un astfel de traseu pentru a remarca exigenţele vremurilor şi seriozitatea cu care Ministerul Muncii şi Ministerul Economiei Forestiere de atunci, îşi făceau datoria.

 

Ucenicia la locul de muncă

 

            În perioada 1938-1948 patronii  întreprinderilor erau obligaţi să angajeze personal calificat sau să-şi instruiască personalul, la locul de muncă, prin contracte de ucenicie. Păstrăm un asemenea contract şi inserăm conţinutul lui în această lucrare, pentru a se vedea cu câtă seriozitate se privea ucenicia la aceea vreme.

 

MINISTERUL MUNCII

Direcţia Generală a Muncii

 

CONTRACT DE UCENICIE

 

Între Întreprinderile "Cloşani" S.A.R. cu sediul în Turnu Severin strada Craiovei, nr. 20 Judeţul Mehedinţi, de naţionalitate ______ de religie _______ de ani _______ casatorit/necasatorit, de profesie ________ posedând brevetul de meserie NR. ______ din ___ eliberat de Camera de Muncă __________ ca patro__ de o parte şi

între Polina Ioan I Slivilescu domiciliat în comuna Tismana, strada ____ Nr.__ judeţul Gorj, reprezentant legal al minorului pe de altă parte

 

S'a încheiat

 

în conformitate cu Legea pentru pregătirea profesională şi exercitarea meseriilor următorul contract de ucenicie:

Subsemnatul Întreprinderile "Cloşani" S.A.R., ca patron primesc pe ucenicul Slivilescu Mihail născut în anul 1930, luna Ianuarie, ziua 28, în comuna Tismana, judeţul Gorj, de naţionalitate român, de religie ortodoxă, absolvent a 7 clase primare, ca ucenic în întreprinderea mea de  Atelierul C.F.C. mecanic din comuna Tismana, str. ____ nr. ___ judeţul Gorj, şi mă oblig a-l învăţa meseria de lăcătuş pe timpul şi în condiţiile de mai jos:

Subsemnata Polina Ioan I. Slivilescu ca reprezentant legal, accept starea de ucenicie în numele minorului Slivilescu Mihail pe timpul şi în condiţiunile care urmează declarând în numele minorului că nu este legat printr-un contract de ucenicie valabil încheiat anterior.

 

Durata Contractului

Durata acestui contract de ucenicie este de 4 ani consecutivi de la 31 Dec. 1945 până la 31 Dec. 1949.

Termenul de încercare prevăzut de art. 26 din lege este de 30 zile.

Obligatiile Patronului

Subsemnatul patron îmi iau următoarele îndatoriri în legătură cu învăţarea, educaţia şi ocrotirea ucenicului, salarizarea şi întreţinerea _________

1. Învăţătura practică a meseriei/profesiei

Mă oblig să învăţ meseria/profesia în conformitate cu art. 22 din lege, personal sau printr-o persoană anume însărcinată, îndeplinind condiţiile legii ____ punând să execute numai acele munci şi servicii care sunt în directă legătură cu meseria, potrivite cu vârsta, puterea fizică şi însuşirile sale şi numai în timpul orelor legale de muncă.

2. Cursuri profesionale de educaţie.

Mă oblig să-l înscriu la cursurile profesionale de ucenici, acordând-i timpul pentru a le însuşi.

3. Concediul

Mă oblig a acorda ucenicului un concediu de odihnă de 15 zile, în afară de sărbătorile legale (potrivit art.33)

4. Salarizarea

Salarizarea este de 80 lei pe oră şi se poate majora în limita cunoştinţelor ucenicului.

În general, voi respecta toate dispoziţiile legale în favoarea ucenicului şi-l voi învăţa ca un bun părinte de familie.

Obligaţiile ucenicului

Eu ucenicul Slivilescu Mihail mă oblig să mă port cuviincios atât în întreprindere cât şi în afară, să îndeplinesc conştiincios şi cu bună credinţă lucrările sau însărcinările ce mi se vor da, să îndeplinesc toate îndatoririle prevăzute în contract, regulament de muncă sau legi, să păstrez secretul meseriei întreprinderii şi să nu îndeplinesc nici-o ocupaţie fără consimţământul patronului.

Obligaţiunile reprezentantului legal

Subsemnatul Polina Ioan I. Slivilescu reprezentant legal al ucenicului mă oblig să îngrijesc ca ucenicul să corespundă  clauzelor din prezentul contract. Voi supraveghea purtarea şi viaţa ucenicului în afara uceniciei şi cursurilor profesionale, voi lua măsurile trebuitoare, unei bune pregătiri şi creşteri

5. Întreţinerea ucenicului

Întreţinerea ucenicului cade în sarcina reprezentantului legal

Desfiinţarea contractului

Contractul de faţă se desfiinţează în cazurile prevăzute de lege.

Orice neînţelegere ivită în cursul aplicării acestui contract se va supune judecătoriei de muncă în circumscripţia căreia se află sediul întreprinderii, iar acolo unde nu există asemenea instanţă se va supune judecătoriei de ocol în a cărei circumscripţie se află sediul întreprinderii. Patronul este obligat să anunţe rezilierea Camerei de Muncă.

Făcut şi semnat în trei exemplare, din care câte unul pentru fiecare parte contractantă, iar unul se va păstra în arhiva Camerei de Muncă.

Anul 1945, luna Decembrie ziua 31

După doi ani de la semnarea contractului de ucenicie

 acesta s-a înregistrat la Camera de Muncă.

 

La terminarea uceniciei, patronul elibera un certificat de ucenicie. Iată şi conţinutul unui astfel de contract:

 

MINISTERUL MUNCII ŞI PREVEDERILOR SOCIALE

INSPECTORATUL JUDEŢEAN TURNU-SEVERIN

 

CERTIFICAT DE UCENICIE

 

Eliberat în conformitate cu art 45 din Legea pentru pregătirea profesională şi exercitarea meseriilor.

Subsemnatul I.P.E.I.L. Unitate de Transport CFF, patron al ucenicului Slivilescu Mihai cu sediul în Turnu Severin, strada Treti Log. Gărdăreanu nr.2, judeţul Mehedinţi, certific că tânărul Slivilescu Mihai născut în anul 1930, luna Ianoarie, ziua 28, în comuna Tismana, judeţul Gorj, de naţionalitate român, de religie ortodoxă, a lucrat ca ucenic 4 ani în întreprinderea mea în meseria, profesia de lăcătuş, de la data de 31 decembrie 1945 până la data de 31 decembrie 1949, potrivit contractului de ucenicie, înregistrat la Camera de Muncă din Timişoara sub Nr. 174 din luna Martie, ziua 5, anul 1947.

         Numit în timpul uceniciei a dobândit cunostinţe notate cu "bine". (Dintr-o scară cu patru trepte: f. bine, bine, potrivit, slab)

         Pentru care am eliberat prezentul certificat, astăzi 18 Ianoarie 1950 în localitatea Turnu Severin.

Pune stampila  I.P.E.I.L. Unitate de Transport CFF, Întreprindere de Stat. 

 

 

Cursurile de calificare, promoţia 1964.
Cei subliniaţi, patru din mecanicii CFF Tismana, absolvenţi ai

Centrului Şcolar Forestier din Cluj

 

Cursurile de calificare

           

            La cursurile de calificare, erau obligaţi să meargă toţi angajaţii CFF, de la muncitorii necalificaţi la ingineri. Fiecare avea coordonatele perfecţionării bine stabilite, cei mai avantajaţi fiind muncitorii simpli care de regulă ţineau cursurile de „perfecţionare” în cadrul întreprinderii, cu instructorul pentru siguranţa circulaţiei Ion Băbău sau cu persoane venite „de la judeţ”.

            Personalul secţiei de tracţiune CFF, format din absolvenţi de şcoală profesională, urma de regulă  cursurile de calificare la Centrul de Calificare Forestieră cu sediul în Cluj.

            Când s-a înfiinţat UMTF – Unitatea Mecanizată de Transport Forestier, care utiliza în transport mijloacele auto, majoritatea personalului, care lucrase până atunci la calea ferată, a fost trimis pentru recalificare în noile meserii. Vă prezentăm în imaginea de mai jos un certificat de calificare eliberat de Centrul de Calificare Profesional Periş.

 

Certificat eliberat de centrul de calificare din Periş

 

            Cursurile de calificare durau de la câteva luni la 1-2 ani, în funcţie de specialitatea fiecăruia atestată prin diplomele de absolvire a unei unităţi de învăţământ.

            Spre exemplu, d-l Mişu Slivilescu, absolvent al Şcolii Medii de Mecanici de Locomotive CFF din Cluj (cu durata de patru ani), se perfecţionează ca mecanic de locomotive Diesel, printr-un curs de calificare de 11 luni la Grupul Şcolar Forestier Brăneşti-Ilfov. Apoi printr-un curs de calificare de două luni este atestat la Centrul de Calificare Forestieră Cluj, pentru meseria de şef depou pentru locomotive CFF. Un alt curs practic de două luni la Depoul Bucureşti Triaj, îi dă dreptul de a circula şi pe reţeaua normală a  CFR, printr-o autorizaţie specială pentru lucru pe calea ferată electrificată.

 

 

            Astfel, Mişu Slivilescu acumulează în lunga sa carieră la CFF Tismana, peste 16 ani de şcoală, cursuri de zi la instituţii de învăţământ acreditate de statul român. Ar fi, aproximativ, echivalentul de astăzi a 12 clase plus 4 ani de facultate.

În concluzie, angajaţii CFF Tismana formau un personal bine pregătit profesional şi permanent instruit în funcţiile pe care fiecare trebuia să le îndeplinească.

 

Proaspeţii tractorişti ai CFF Tismana „citind”, aşa cum i se cerea atunci „clasei muncitoare”!

 

Organizarea posturilor

           

Meseriile erau alese astfel încât să se asigure funcţionarea perfectă, la parametri optimi, ai a întreprinderii. Spre exemplu, la ieşirea din tură, mecanicul şi fochistul unei locomotive lăsau locomotiva în primire unui ante fochist. Acesta se îngrija ca presiunea în cazane să nu scadă şi întreţinea focul astfel ca, a doua zi la intrarea din nou în tură, mecanicul şi fochistul să găsească locomotiva la parametri optimi de plecare.

Prin întreţinerea locomotivei în afara turelor, economia de combustibil nu creştea ci din contră, pe ansamblu scădea şi justifica postul ante fochistului. O locomotivă activată „de la rece”,  necesita pentru pornire o mare cantitate de mangal, mult mai scump decât lemnul utilizat de un ante fochist pentru menţinerea parametrilor ei de aşteptare „în cald”.

Pentru o viziune de ansamblu, iată şi un tabel al încadrării cu personal, în unitatea de tracţiune CFF Tismana.

 

Mecanici locomotivă

Fochişti

Alt personal

 

Şefi tură depou

 

1.     Brujan Vasile

2.     Pârgaru Nicolae

3.     Slivilescu Mihai

 

Mecanici

 

1.     Balaci Sabin

2.     Brandiburu Ctin

3.     Ciochină Matei

4.     Ciuiu Ion

5.     Chilom Octavian

6.     Cojocaru Mihai

7.     Drumen Dumitru

8.     Ene Gheorghe

9.     Flămându I. Vasile

10. Găman Const.

11. Lizinschi Carol

12. Licărete Ion

13. Modoran Nicolae

14. Motrescu Vasile

15. Mariescu Vasile

16. Popa Vasile

17. Roşca Vasile

18. Spiţă Ion

19. Şărămăt Vasile

20. Şărămăt Dumitru

21. Tărnişan Vasile

22. Tiştere Petre

23. Valic Ştefan

24. Vaculea Ion

 

Mecanici CFR

 

1.     Matică Mihai

2.     Pictar Grigore

3.     Tălniceanu Ctin

 

1.     Angheloş Jenică

2.     Butoarcă Ion

3.     Buzner Vasile

4.     Buză Marin

5.     Bululete Ion

6.     Ciobanu Crişan

7.     Cârcel Petre

8.     Chiazna Constantin

9.     Drăgotescu Gheorghe

10. Drăgoi Gheorghe

11. Ecobici Spiridon

12. Flămându Dumitru

13. Flămându P. Vasile

14. Grosu Ion

15. Ionescu Ilie

16. Manoilă Ion

17. Marin Mihai - fochist CFR

18. Mandreş Ion - ante fochist

19. Miloiu Matei

20. Nistor Nicolae

21. Ocolişanu Nicolae

22. Şărămăt Marin

23. Sulea Ion

24. Şerban Valentin - fochist CFR

25. Şuşnea Nicolae - fochist CFR

26. Şărămăt Ion - ante fochist

27. Şalapa Ion

28. Tudor Ion

29. Tatomir Ilie

30. Voiciu Gheorghe

31. Verboncu Vasile

32. Vişoiu Vasile

 

Alţi fochişti

 

1.     Budică Ion

2.     Dan Laurenţiu

3.     Toma Alexandru

4.     Florică M. Petre

 

 

Muncitori depozit

 

1.     Constantinescu Victor

2.     Scânteie Vasile

3.     Popescu Ilie

4.     Văcaru Nicolae

5.     Sulea Nicolae

6.     Guţilă Ion

 

Distribuitori carburanţi

 

1.     Ciolacu Gheorghe

2.     Miloiu Marin

3.     Probaje Nicolae

4.     Paraschivu Constantin

5.     Sârbu Marin

 

Alţi muncitori

 

1.     Gruescu Vasile

- paznic

2.     Apostolidis Agripina

- îngrijitoare baracamente

3.     Rusan Florea

– uscător nisip

 

Amintire de la Centrul Şcolar

Forestier Cluj, promoţia 1964

 

 

 

            Aproape 80 de locuri de muncă ai secţiei de tracţiune, numai în gară, fără a mai socoti pe cei de la secţia mişcare, impegaţi, şefi de tren, şefi de manevră, fânari, acari, manevranţi. Astfel că, prin anii 1980, numărul mare de locuri de muncă create de întreprinderea forestieră, făcea din Tismana un sat cu bune resurse economice. Dacă mai adăugăm şi Cooperativa Arta Casnică Tismana, având peste 3000 de angajaţi, ne facem o idee despre puterea economică a Tismanei din acele vremuri.

           

 

 

 

 

Dacă nu vedeţi trei cadre:

Restart